Barang Panas!!!!

Tuesday, November 23, 2010

First Time Cycling

salam dan salam 1 malaysia

kali ini aku nak share skit cerita kedai kopi mengenai hobi baru aku nie...kire macam baru terjebak la nie..ala bukan wat bende x baik..ni bende baik la..cycling or berbasikal..yang da jadi trend zaman sekarang nie..aku dok perhatikan..mlm2 ader jer group2 cycling nie kayuh kt town...so aku da jatuh hati la pada kegiatan ini....sebenar nyer mmg da lame da aku rancang nak beli basikal ni bersama kawan sekolah aku iaitu si belon nie...so dier da beli dulu da basikal..aku lambat sikit...sebab tunggu bajet dari belanjawan RMK Ke-11...hehehe....so alkisah nya bermula pada satu petang..aku bru jer beli basikal nie dari seorang yang berpengalaman luas mengenai MTB nie la...kire da pro da brother nie...helmet da ader, beg pun da ader, botol air pun da ader, glove pun da ader...suo jer lom ader mase nie..aku pun mencuba la untuk kayuh..nak test basikal orang kater.....

 ni ha dier gambo basikal yang beli tu..warna hitam..body dier specilized...bole la tok wat sukan rekreasi macam aku nie..bukan nak buat tournement..kalu yang wat tournement tu beriban la kne stanby....


 aku memulakan kayuhan aku pada check point A yang ader dlm map kt bawah nie..sehingga la ke B,C,dan D...check point D nie kt rumah belon..tu gambo kt atas tu..tu kat rumah belon kt jln dyung bukit katil....mula2 aku plan nak wat sampai uma belon jer...pastu nk balik la..tibe jer uma belon bapak dier da siap2 pki suo track..sembang la jap..pakcik nak p maner...nak kayuh basikal la..wah bole join..jum la....bapak si belon pun melawe..aku pun ok jer..maklum la bru dpt basikal..x kenal erti penat lg...aku pun jum saja..ajak belon..dier x mow..dier nk study mlm t..takut penat....aku pun sambung kayuha aku ke check point seterusnyer bersame bapak belon...iau E,F G dan kembali ke D iaitu rumah belon..sembang2 jap..masa tu da nak magrib..dlm 6.40 da kot..aku pun nk cabut la..da nak magrib...basikal aku lom ader lampu depan lg..so mls nk bergelap..hahhaha..aku pun trus la balik....jarak kayuhan aku pada hari itu adalah dlm 30km plus minor....wah bole tahan gak..tp penat la jugak..tp ku gagahi jugak kayuhan aku tu....

bile la nak kayuh lagi nie..terase gian lak nak kayuh..huhu..tapi satu aku kne control la..abih kayuh nie aku nyer lapo cam x makan 3 hari..malam tu aku makan 3 kali..hahhahaha...jahanam diet aku...

9 comments:

sonnet™ said...

wah..ke arah gaya hidup sihat.TAHNIAH! ;D

fateen zameri said...

wahhh jeles!! besnyeee... nak nek basikal gak..,.

popo said...

jum beli basikal

aNieCe said...

weh, siyesli aku jeles!! nk joinnnnnnnnn po!!

popo said...

jum2 beli beskal..kayuh

elza said...

dulu saya g keje pun naik beskal,,,, sihat juga... tp skrg dah x buat lagi...

popo said...

wah best tu..p keje nek beskal..

Heidi Shafiq said...

moh kayuh smpai kL.. aku tggu ko kt sne..

popo said...

ko sponcer sumer aku kayuh